A zabpehely egyre inkább kezd elterjedni itthon is. Amerikában és Nagy-Britanniában már nagy hagyománya van a reggeli zabkásának (bár nem minden gyerek kedvence).
Rengeteg előnye van a zabfogyasztásnak, például csökkenti a koleszterinszintet és segít a súlyod megtartásában. A Harvard Egyetem kutatása szerint azok a férfiak, akik valamilyen teljes kiőrlésű gabonát fogyasztottak, több mint 1 kilóval nyomtak kevesebbet. A kutatásban 27000 résztvevőt vizsgáltak 8 éven keresztül.
Nem csak reggelihez használhatod, mert süteményekhez, sőt fasírthoz is keverhetsz belőle- ezzel máris tettél valamit az egészségedért. A zabkásához használj aprószeműt, de ha szeretnél egy kis ropogós textúrát, az 1/3-át cseréld le nagyszeműre.
3 REGGELI RECEPT ZABPEHELYBŐL:
Fahéjas-gyümölcsös:
- 50 g zabpehely
- 2 dl zsírszegény tej+ 1 dl víz
- 1 körte/alma (más gyümölcsöt is választhatsz, például szilvát, vagy bogyós gyümölcsöket is- ekkor egy kisebb marék gyümölccsel számolj 1 főre).
- 1 tk. xilit/méz
- 2 tk. fahéj
A tejet, vizet, zabpelyhet forrald össze pár perc alatt, de a mikróba is beteheted 2 percre. A gyümölcsöket vágd kockára, add hozzájuk a xilitet vagy mézet és főzd őket össze 5 perc alatt közepes hőmérsékleten.
A zabkására kanalazd rá a gyümölcsös szószt és már eheted is.
Csokis-kókuszos
- 50 g zabpehely
- 2 dl zsírszegény tej + 1 dl víz
- 2 tk. kakaópor
- 1 ek. kókuszreszelék
- 1 tk. xilit, eritrit vagy méz
A tejet, vizet és a zabpelyhet öntsd egy edénybe és forrald össze pár perc alatt. (Nyugodtan mikrózhatsz ennél a receptnél is). Keverd hozzá a választott édesítőt, a kakaóport és a kókuszreszeléket. Már kész is van, jó étvágyat!
Zabpehely hidegen fél perc alatt:
- 50 g zabpehely
- 2 dl tej+ 1 dl víz
- fél mérőkanál fehérjepor
A fehérjeport keverd össze a tejjel és a vízzel, majd add hozzá a zabpelyhet. Nyugodtan variáld az ízesítést: lehet csokis, vaníliás, de fahéjat is adhatsz hozzá.
Jó étvágyat!
Forrás: Men’s Health