A legjobb eszköz annak érdekében, hogy sose add fel!

Nagy Bence

Nagy Bence

Veled is megtörtént már az, hogy kitűztél magad elé egy célt, tudtad, hogy kellene elérni, de időközben feladtad? Mindenkivel előfordult már az életében. Nemcsak az edzés szempontjából, hanem azon kívül is. Mi segíthet nekünk abban, hogy ne adjuk fel? Hogy csinálják a sikeres emberek? Mi az az eszköz, ami már sok ezer, tízezer, százezer embernek segített már? Ez a vízió tábla (vision board).

Mi az a vízió tábla?

A céljaink elérése érdekében hihetetlen nagy segítséget ad, ha leírjuk őket. Ha csak a fejünkben léteznek, kitörlődnek, elfelejtjük őket. Mivel a vizuális információkat az agyunk 60 000× gyorsabban dolgozza fel, emiatt még jobb, ha ezt vizuálisan reprezentáljuk.

A vízió tábla egy olyan eszköz, ami tisztázza, koncentrálja és fenntartja a fókuszunk egy életcél elérése érdekében. Miből áll? Képekből, amelyeket el szeretnénk érni, idézetekből, amelyek segítenek megtenni a következő lépést. Lehet digitálisan is csinálni, de akár egy valós táblát is készíthetsz, ez a fantáziádra van bízva.

Miért jobb a hosszantartó motivációs eszköz?

Biztos minden nap látsz több idézetet, képet, amelyek a motiválás miatt készítettek. Ezek nagyon jók tudnak lenni, de mivel túl sok van belőlük, kezdik elveszíteni hatásukat. Arra kell törekedni, hogy ne kis motivációs üzenetek miatt csináljunk meg valamit, hanem küzdjünk egy távolabbi nagy dolog érdekében és ez táplálja bennünk a tüzet. Ezt a motivációs folyamatot kell felállítanunk és erre tökéletes eszköz a vízió tábla.

goal_plan_wish

„A cél, terv nélkül csak egy kívánság” – Saint Exupéry

Mi szerepeljen rajta?

Ha magadba nézel tudni fogod. Ne csak a felületes dolgokra gondolj. Ha igazán beleásol a lelkedbe kijönnek a féltett titkaid, amiket jobb kitárni. Ne mutasd meg mindenkinek, ha nem akarod, hogy ismerjék ezt az oldalad is, de legyél őszinte magaddal szemben és ne olyanokat válassz, amit mások hisznek rólad, hanem amit te magadról.

Olyan képeket válassz, amelyek inspirálnak a munkára, a fejlődésre, amiket el szeretnénk érni a közeljövőben. Ilyen lehet egy utazás valami gyönyörű helyre, megtanulni valami hangszeren, jobb kapcsolatot ápolni barátokkal, haragban lévő rokonokkal, fittebb életet élni, egészségesen étkezni vagy bármi, ami számodra fontos, a közeljövőben el szeretnéd érni.

Fontos, hogy kicsit lépjünk ki a komfortzónából és tegyünk fel a táblára olyanokat is, amikért keményen meg kell küzdeni, de még el lehet érni. Szóval ne tegyél fel egy szigetet, amit meg akarsz venni, de tedd fel, ha el akarsz utazni mondjuk rá egy egzotikus utazás alkalmával.
A lényeg, hogy érje meg érte küzdeni, adjon egy pluszt az életedhez és ha keményen dolgozol, akkor tudd elérni.

Hogyan készítsük el?

Hagyományosan

Az egyik lehetőség ugye a valós tábla. Vegyél egy parafatáblát és válassz ki pár képet a következő kategóriákhoz: család, egészség, tanulás, utazás, kaland, karrier, pénzügy, idézetek, értékek, művészet.

Nyomtasd ki őket és ragaszd fel összevissza, ahogy tetszik. Keress újságokat, amelyekben jó képeket találsz. Használd a fantáziád, ásd bele magad mélyen. Fantasztikus mennyire meg tudja nyitni az elméd, átértékeled mik fontosak neked igazán.

vision_board_2

 

Online

A mai digitális világban már számos lehetőség van rá, hogy a számítógéped vedd segítségül. Ha értesz az Adobe Photoshophoz könnyű dolgod van, mert kiválasztod a képeket és összerakod, ahogy szeretnéd. Ha te is photoshop analfabéta vagy mint én, akkor használhatsz olyan ingyenes programokat, amelyek segítenek megcsinálni.

Tölts le az internetről képeket, amelyeket használni szeretnél.

Az én táblámhoz a PicMonkey-t http://www.picmonkey.com/ használtam. Nem kell regisztrálni se, ingyenesen lehet használni. Lehet szöveget is írni, így meg se kell szerkeszteni a letöltött képeidet.

Első lépésként kattints a Collage-ra. Itt meg kell adnod egy képet, amit később használni is fogsz. Ezután kapsz egy táblát, amin dolgozhatsz.

Fel van osztva a tábla szaggatott vonalakkal kis képekre. Ha rakosgatod be a képeket közéjük is tudsz rakosgatni. A méretét is tudod változtatni a táblának. Írni is tudsz szöveget, a keretet is változtathatod és sok-sok lehetőség van elég egyszerű használni még akkor is ha nem tudsz angolul.

picmonkey2

 

Vedd komolyan, mik azok amik tényleg a céljaid, amiket igazán szeretnél. Ne hagyd hogy befolyásoljon a környezeted, mert nem hiszik el hogy el tudod érni.

vision_board_runci

Ez az én júniusban készült táblám

Miért működik elképesztően hatékonyan?

Ha egy igazi táblát készítettél tedd fel a falra,úgy hogy minden egyes nap lásd, kivétel nélkül. Az a legjobb, ha már felkelés után egyből látod vagy valami napi rutin elvégzése által.

Ha digitálisan készítetted el több lehetőséged van. Nekem például a hátterem a mai napig a számítógépemen. Kinyomtathatod nyomdában is nagy formában és bekeretezheted, mintha egy kép lenne. Van olyan barátom, aki online csinálta a tábláját, kinyomtatta, lelaminálta és a zuhanyzójában kiragasztotta a falra, hogy minden reggel lássa, miközben csapatja magát vízzel.

Ha minden nap látod, nem tudsz elmenekülni tőle. Nem tudod elfelejteni, egy biztos pont lesz az életedben, hogy tudd miért küzdesz.

 

 

Nagy Bence

Nagy Bence