Szaunázz okosan! Tévhitek, tények – 2021

Nagy Bence

Nagy Bence

Ősszel-télen talán az egyik legjobb dolog, ha az ember szaunázhat. A kellemes forróság bőrszépítő, méregtelenítő, immunerősítő hatása felbecsülhetetlen.

Rengeteg olyan hiedelem van a szaunázással kapcsolatosan, amelyre most fényt derítünk. Biztos veled is előfordult már, hogy tanácstalanul álltál a szauna kabinja előtt. Nem is gondolnánk, mennyi mindent tudunk rosszul a szaunázásról. Szaunamesterként szeretnék pár dolgot pontosítani. 🙂

„Azért szaunázok, mert fogyok tőle.”

Ez sajnos tévhit. Szaunázáskor egyértelműen csökken a testsúly. Ennek oka a finn szaunában történő percenkénti 10-20 gramm vízveszteség – azonban nem leszünk vékonyabbak. Mint már ismertettük, a víz eltávozása az izzadságmirigyeken keresztül szaunafürdőzés közben, három szaunamenet során 500-1500 gramm a súlyvesztést jelent.

Azonban fontos kiemelni, hogy a finn szauna nem éget el zsírt. Habár a pulzusunk felgyorsul és az anyagcserénk is gyorsabb lesz, de közvetlenül nem érünk el zsírégető hatást. Közvetve viszont mindezek által igen.

Az infraszauna az egyetlen szaunatípus, amely képes a zsírmolekulák bontására az infra A sugarak révén. Fontos, hogy szaunázást követően az elvesztett vízmennyiséget mindenképp pótoljuk.

„Megfáztam, megyek egyet szaunázni.”

Szintén gyakori tévhit, hogy a szauna gyógyít, ám a valóságban a szauna a megelőzésre alkalmas. A legfontosabb, hogy a betegség kezdeti vagy kifejlődött szakaszában nem szabad szaunázni. Ha valaki ilyenkor is szaunázik, számítson arra, hogy betegsége tünetei felerősödhetnek. Más a helyzet akkor, ha valaki a betegség lappangási stádiumában szaunázik.

Feltételezhető ugyanis, hogy a szervezet erőteljes verejtékezéssel, védőanyagok mozgósításával és talán a nagyobb hőmérsékletnek a kórokozó csírákra kifejtett hatásával maga is képes a fertőzést leküzdeni. A legjobb, ha betartjuk azt az alapigazságot, hogy a beteg embernek az ágyban a helye!

Ne feledjük: lázasan, hőemelkedéssel a szauna használata tilos!

„Locsolok a kályhára, így legalább melegebb lesz.”

El kell szomorítsalak, de ez is egy tévhit. A forró levegő hatására az ember testhőmérséklete emelkedik, bőre felmelegszik, és izzadni kezd, de a hőmérséklet csökken.

rb_fitness_galeria33Mikor ne szaunázzunk?

Szaunázni ugyanis csakis teljesen egészségesen szabad. Gyulladásos vagy fertőző betegség, magas vérnyomás, valamint egyéb szív- és érrendszeri betegségek esetén is mindenképpen kerüljük a forróságot.

Hölgyek esetében mind a terhesség, mind pedig a menzesz ideje alatt érdemes más módszereket választani a feltöltődésre.

Alkohol fogyasztása után pedig abszolút helytelen szaunázni, hiszen nő a balesetek veszélye, valamint az alkohol az extrém hőhatásra egészen máshogy hat a szervezetre: növeli a hirtelen vérnyomásesés, a szívritmuszavarok és a szervezet túlmelegedésének esélyét is.

Sporttevékenység előtt vagy után szaunázzunk?

Előtte:

Kizárólag akkor, ha a szaunázásnak az irritációs vagy tonizáló formáját alkalmazzuk, illetve bemelegítés céljából ajánlott az alkalmazása. Az ennél hosszabb szaunázási ciklus azért nem ajánlott a szaunában, mert ernyesztő hatású és az izmok összehúzódási képességét rövidtávon rontja.

Utána:

A szaunázás bármely formáját alkalmazhatjuk. Amennyiben egy sportoló megfelelően használja a szaunát, akkor az növeli a szervezete ellenálló képességét, megszünteti a sportolásból adódó kimerültséget és növeli az állóképességet.

Mindez azért lehetséges, mert a szauna hatására felgyorsul az anyagcsere és a méreganyagok kiválasztása, javul az oxigén ellátás és a vérkeringés. Ezek együttes hatása olyan mértékben javítja az állóképességet, ami nagy előnyhöz juttatja a sportolót, amennyiben megfelelően szaunázik.

Fürdőruhában vagy szaunalepedővel?

Örök kérdés hazánkban a fürdőruhás vagy „meztelen” szauna kérdése. Az alapszabály, hogy mindig tartsuk be az adott létesítmény szabályait. Fürdőruha és papucs viselése a szaunában kifejezetten ellenjavallt több okból is kifolyólag.

 1. Ahol szauna van, ott sokszor medence is van, melynek a vizét folyamatosan több vegyszerrel kezelik: algagátló, klór, PH-érték fenntartó és még egy két szer, melyet csak időszakosan adagolnak folyamatosan. Ha úgy megyünk be a szauna hevítőjébe, hogy ruhánkból folyik a medence kémiailag kezelt vize akkor ezeket az anyagokat bevisszük a szaunába.
 2. A szintetikus anyagú fürdőruhánk rossz hővezető, előbb felhevül mint a testünk. Szervezetünk az extrém körülmények ellen legfőképpen az izzadásunk által védekezik. Ha testünk szintetikus anyaggal szorosan fedett, előbb fog felhevülni, ezáltal sokkal nagyobb mennyiségű meleget kell szervezetünknek a belső szervek felé irányítania, továbbá azokon a területeken nem tudunk megfelelően izzadni, csak minimálisan. A kellemetlen fáradtság, rossz érzés szaunahasználat után legtöbbször a nem megfelelő szaunázásból eredeztethető.
 3. A fürdőruha, mivel tökéletesen passzol testünkhöz, lefedve azt nem engedi lélegezni, ezáltal kellemetlen bőrpír, bőrirritáció léphet fel, mely viszketést okozhat, és mellékesen csúnya is.

rb_fitness_galeria28Hogyan szaunázzunk?

A szaunázás azt jelenti, hogy a testet egymás után ismétlődően, többnyire kétszer, háromszor vagy négyszer váltakozva felhevítjük és lehűtjük magunkat. Az alábbiakban bemutatjuk használatának lépéseit.

Előkészületek:

 1. Tusoljunk langyos vízzel, hogy eltávolítsuk a koszt, a verejtéket, a parfüm-, és krémmaradványokat, a faggyút, és egyéb szennyezőanyagokat.
 2. Törölközzünk szárazra, ugyanis ha nedves testtel lépünk a szaunába, az izzadás később indul meg, ezzel rontjuk a méregtelenítésünk hatékonyságát.
 3. Lábunkat melegítsük elő, ha van rá mód, ugyanis ezáltal fokozzuk a vérkeringést, hamarabb kezdődik el az izzadás.

A szaunafürdőben:

 1. Lehetőleg fekvő pozíciót vegyünk fel, így egyazon hőmérsékleti zónában van testünk minden része (helyhiány esetén az ülő pozitúra is megfelelő).
 2. Ne öntsünk sok vizet a kályhára, maximum 2-3 kanállal (ennél többet csak a képzett Szaunamesterek öntsenek).
 3. A szaunázás helyes időtartama 8-15 perc, ezt mindig tartsuk be!

A szaunából kilépve:

 1. Hűtsük le testünket hideg zuhannyal a végtagoktól befelé és felfelé a szív felé haladva, ezt követően csobbanjunk a merülőmedencébe. Ha van lehetőség a szabad levegőn történő lehűlésre, mindenképp azt válasszuk, lehetőleg még mielőtt zuhanyoznánk.
 2. Legalább annyi ideig pihenjünk, ameddig bent tartózkodtunk a szaunában.
 3. Ne menjünk termál-, vagy melegvízbe a pihenőszakasz betartása előtt, ugyanis a keringési rendszerünknek is szüksége van a normál állapot visszaállítására.
 4. Gondoskodjunk a folyadék utánpótlásról! (Amennyiben már nem végzünk több szaunamenetet.)

Gyakorlati tanácsok

 • A finnek közkedvelt szólása: „Engedd, hogy a szauna elfeledtesse veled mindennapi gondjaidat!”
 • Ha valaki el tud sétálni a szaunáig, akkor szaunázhat – mondják a finnek.
 • A finn szaunázás olyan program, amire legalább másfél órát kell szánnunk.
 • Csak akkor szaunázzunk, ha a szaunázásra szánt idő a rendelkezésünkre áll. Eszerint mivel az előkészületekkel együtt egy normál szaunázás időigénye legalább két óra, siettetni magunkat nem szabad, mert így pont a szaunázás lényegétől és jótékony hatásától fosztanánk meg magunkat!
 • A szaunában nem szokás sem enni, sem inni. Ha telt gyomorral szaunázunk, könnyen rosszul lehetünk (mivel megoszlik a szervezet energiája vagy emészt vagy védekezik).

„Kismértékben orvosság, nagymértékben gyógyszer” – mondják a szaunázásról fent, északon. Finnországban például ma is sokan receptre, orvosi előírásra szaunáznak.

Nagy Bence

Nagy Bence